Ansvar – politisk ansvar – Borgmester Birgit Hansen

Ansvar – politisk ansvar

”Ansvar er et bestemt aspekt af de relationer, man som person har over de personer, hvorom man anerkender at man er “ansvarlig overfor” dem. Man er i almindelighed ansvarlig overfor mennesker, hvis liv bliver påvirket af ens beslutninger, og desuden overfor overordnede, altså mennesker eller instanser som har tildelt en rolle og i den forbindelse uddelegeret særlige beføjelser og ansvar”. -Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg taler om politisk ansvar.

Her er udvalgte overskrifter fra medier:

”Politisk ansvar eller et cirkus”? – Fyens. dk

”Politisk ansvar efterlyses” – Folkeskolen. dk

”Der bliver ikke taget politisk ansvar for nedskæringer i landets kommuner det kommende år”. – FTF Aktuelt

”Politisk vilje til globalt ansvar savnes” – FN Forbundet. dk

Og sådan kunne jeg blive ved.

Ofte hører vi i debatten: er de regeringsduelige? Tør de tage ansvar? Kører de frihjul?

Jeg får desværre selv tanken af og til. Ærligt nok mest når vi står i skidt til halsen. Så ville jeg da ærligt sagt ønske, at jeg og mine partikammerater kunne køre frihjul og sige det helt rigtige. Hov!  Lad os lige stoppe op her. Vi siger faktisk det helt rigtige, og vi træffer beslutninger med udgangspunkt i realiteter. Når jeg var omkring at sige det helt rigtige i en ønskesituation, er det når vi skal spare f.eks. – ja så ville jeg ønske i en stille stund, at jeg kunne sige: ja flere penge til de og de områder, man kan spare sig ihjel, vi bør investere fremfor at spare osv.

Tilbage til politisk ansvar.  Det tager vi på os – det har vi en forpligtelse til – også selv om det var skønt at køre frihjul og kun komme med manifester, ideologisk programpunkter osv. .

Her følger et uddrag fra vores kommunalpolitiske valgprogram, som jeg er stolt af:

”Vi lytter, og vi påtager os ansvaret for en styrket dialog med alle ansatte, forældre og bestyrelser om mulige forbedringer på skoleområdet.

Vi vil møde alle medarbejdere med tillid, og give mulighed for reel indflydelse og ansvar”.

”I Socialdemokratiet tør vi godt love borgerne i Frederikshavn Kommune tre ting; stabilitet, dialog og vilje til at handle, når de rigtige løsninger findes. Dem finder vi i fællesskab, og i fællesskab kan vi også finde finansieringen”.

Det kaldes at tage ansvar.

Det handler om mod, og det handler om at være ”regeringsduelig”, tage ansvar, ikke rygsvømme, ikke give de andre skylden.

Især når det er svært……………………………….

”Du er ikke alene” lyder det i Sebastians sang. Jeg har læst, at Sebastian er med på, man tolker den, som man vil. Du er ikke alene –  nej det håber vi ikke! Vi har brug for alle – menneskeligt set men også lokalpolitisk set. Og på mange områder virker det – samarbejdet – politisk lægger vi fortsat op til samarbejde – for kommunens skyld – og det kan til en start ses i konstitueringen til valget. Det blev ikke: the Winner takes it all. Vi vil samarbejde og håber, at de andre vil – for kommunens skyld.

Et andet område, hvor vi har et godt samarbejde i dagligdagen, er med fagbevægelsen. Vi kender godt begge parter vores opgave og står i forskellige sko, men når det kommer til samarbejde for det, vi er sat i verden for på området – nemlig job, efter- og videreuddannelse- ja så ser vi ens på det – og det mærker jeg tydeligt i LO samarbejdet og i Det Lokale Arbejdsmarkedsråd. Her har vi bragende gode dialoger. Og sidst men ikke mindst vil jeg nævne erhvervet.  De stiller op, når kampe skal kæmpes. Nylige eksempler er udligningsmonstret, hvor vi kæmpede side om side med erhvervet for ikke at blive pelset af et meget borgerligt/liberalt udspil, der ikke lige tænkte på vores videre liv her i kommunen. Et andet eksempel er ministerens ønske om ændring af erhvervsfremmesystemet, som lokalt virker rigtigt godt -se bare på erhvervstilstanden – her kæmper erhvervet også med skriv, møder osv. Sådan skal det være. Nok har vi forskellige tilgange, står i forskellige sko, men når det kommer sig til at kærre sig om vores kommune – ja så kan vi finde sammen. Tak for det.

 

Lad mig slutte med et citat af en ung Mette Frederiksen – fra 2005 –

”Danmark er et dejligt land. Især nu, hvor foråret har gjort sit indtog, og vi ved, at aftnerne kun bliver lysere. Men vores politiske opgave kan aldrig reduceres til at prise det, der er. Vi har altid insisteret på at forandre for at forbedre. Det skal vi blive ved med at gøre”.

 

-Og for egen regning: også selvom det kan være op ad bakke og kræver ansvar………..

 

Til slut: mener vi så ikke noget og har visioner, hvis vi er noget så ansvarlige? Jo det gør vi, og det glæder vi os til at vise, når muligheder og finansiering byder sig.

 

Bedste hilsner

Birgit S. Hansen,

Borgmester,

Frederikshavn Kommune