Det bliver godt igen – af Bjarne Laustsen MF(S) Frederikshavnskredsen

Det bliver godt igen

Af Bjarne Laustsen MF(S) Frederikshavnskredsen

 

I dag – d. 11. marts – er det et år siden, at vores statsminister Mette Frederiksen holdt det historiske pressemøde, hvor en stor del af samfundsaktiviteten blev lukket ned.

Det var en svær og historisk beslutning, men det har vist sig at være den rigtige, fordi vi dermed har undgået en masse dødsfald og et overbelastet sundhedssystem, som vi ellers havde kurs mod på daværende tidspunkt.

 

Corona er den største krise siden 2. verdenskrig, og vi har stået i en meget ubekendt situation, hvor vi på mange måder har famlet i blinde.

 

Mette Frederiksen var ærlig, da hun holdt det første pressemøde. Hun anerkendte, at der ville blive begået fejl under håndteringen af Corona.

 

Det er sådan set ganske forståeligt, for man kan sige, at vi asfalterer, mens vi stadig kører.

 

Og selv om der er blevet begået fejl, har vi i Danmark stadig gjort det bedre, end mange andre lande, som desværre ikke har fået bugt med smitten i tide. Det var et politisk valg at anlægge et forsigtighedsprincip og have stor fokus på folkesundheden – og det var det helt rigtige valg, hvis du spørger mig. Og så har vores decentrale regioner vist sig stærke i behandlingen af folk med Corona. Godt, at de ikke blev nedlagt, som Lars Løkke Rasmussen ellers havde planer om.

 

I Coronaens år har minksagen fyldt – vi kommer ikke uden om den. Jeg har stor sympati for de minkavlere, der har mistet sit livsgrundlag. Men beslutningen var nødvendig, når det kommer til folkesundheden, lød det klart fra bl.a. Statens Serum Institut og andre uafhængige eksperter. Nødvendigheden i beslutningen ændrer naturligvis ikke på, at lovgrundlaget skulle have været på plads først.

 

Store resultater, svære arbejdsbetingelser

At der har været Corona betyder dog ikke, at alt andet politisk arbejde er stået stille. Og man må sige, at den nuværende regering har leveret en masse resultater i 2020.

 

Den gode Arne fik først og fremmest sin ret til at trække sig tidligere tilbage. Også her i Nordjylland kommer “Arne-pensionen” til at have stor effekt for de mennesker med de mest nedslidte kroppe og længste arbejdsliv.

 

Der er også grund til at hylde udligningsaftalen. Under blå bloks regeringsperiode forsøgte man i lang tid at strikke en aftale sammen, men mislykkedes. Derfor ventede der den socialdemokratiske regering en svær opgave. For det er altid svært, når nogle “mister” penge, mens andre får. Heldigvis lykkedes det at lande en bred aftale til stor gavn for Danmark og Nordjylland. Ser man på de nordjyske kommuner, får de knap en halv milliard mere at gøre med årligt.

 

Lægger man udligningsaftalen sammen med Kommuner og Regions aftalerne, som også blev indgået under Corona, som også løfter kommunernes økonomi, er der fantastiske muligheder for at løfte vores fælles velfærd, så vores børn får en god start på livet og vores ældre en bedre afslutning.

 

Mere grundlæggende har vi en regering, der fører en ansvarlig og solidarisk krisepolitik. Da finanskrisen ramte i 2008 og de blå sad ved magten, blev regningen tørret af på de svageste og mindre velstillede borgere. I Socialdemokratiet står vi fast på, at vi alle har et ansvar for at betale regningen.

 

I stedet for at spare os ud af krisen, som ifølge mange økonomer ikke virker, investerer vi os ud af den. Jeg er selv fortaler for at fremrykke flere offentlige investeringer på bl.a. forsvarsområdet.

 

Lys i mørket

Her et år efter det skelsættende pressemøde lysner det.

 

Solen ser vi i stigende grad. Det giver lidt ekstra på humørkontoen.

 

Om ikke særlig lang tid begynder infrastrukturforhandlingerne, som er vigtig for mig, da det er her, vi skal arbejde for den tredje limfjordsforbindelse og udvidelse af Skagensvejen. Jeg er optimistisk.

Og så er der ikke mindst vaccinerne, der rulles ud i et rigtig pænt tempo, når man sammenligner med lande, vi normalt sammenligner os med. Det kan stadig gå lidt stærkere, men heldigvis arbejder dygtige folk for at få skaffet flere vacciner, som kan udrulles hurtigere.

 

Alt i alt er jeg positiv. Senest blev det bekendtgjort at flere børn kan komme i skole. Det er godt, men jeg har forståelse for, hvis der er nogle, der havde håbet på mere. Men smitten er lumsk og farlig, og mens vi åbner op i Danmark, lukker flere og flere lande ned. Det understreger, at vi stadig skal være påpasselige.

 

Når det er sagt, glæder jeg mig til, at vi alle kan ses i den virkelige verden igen. Det trænger vi vist alle til.

 

De bedste hilsner fra jeres Folketingsmand