Godt Nytår – af Birgit Hansen

Kære medlemmer

Rigtig godt nytår.

Det kunne være en kæmpe lettelse at lukke 2020 med en “ned lukning” af Coronavirus og dens konsekvenser for mennesker, sundhedsvæsenet og for arbejdspladser/erhvervet.

Sådan er det ikke. Lad os håbe at vaccinens komme medfører, at vi hurtigt kan se lyset i 2021.

Jeg glæder mig til at tage hul på året. Vi har et godt anstændigt budget, som vi skal i gang med at realisere. Og i år er der kommunalvalg. Jeg oplever, at vi der stiller op for vores parti, og nye kandidater, ligesom vores organisation er klar med det vigtigste i værktøjskassen – nemlig resultater, politisk retning og samarbejdsevne.

Denne hilsen er lidt i de store linjer. Mest af alt vil jeg blot ønske en god start på året. Tak for det år der gik.

Sammen med fire borgmesterkollegaer i fiskeriafhængige kommuner, har jeg skrevet medfølgende indlæg. Brexit slår fuldt igennem idag.

Mvh
Birgit
Borgmester
Nu er det alvor

Brexit har spøgt længe. En aftale er nu indgået med briterne, og det var vel det bedst opnåelige, men fiskeriet betaler prisen.

Det er ikke kun fiskerne, og de afledte jobs af fiskeriet, der betaler prisen. De store fiskeriafhængige kommuner, og vores havne, betaler også en pris.

Vi er i produktions-Danmark meget følsomme over for konjunkturudsving – finanskrisen, Corona krisen og nu rammer Brexit hårdt. Vi har ikke mange statslige og regionale jobs eller store uddannelsesinstitutioner. Vores arbejdsmarked er mere følsomt, og hvert job betyder noget.

I vores kommuner produceres der til glæde for hele Danmark. Både i kraft af frisk-fangede fisk på middagsbordet men også som en del af vores lands eksport. Det er godt for vores fælles betalingsbalance.

Det betyder arbejdspladser, investeringer og skatteindtægter i vores kommuner. Derfor står vi skulder ved skulder med fiskerierhvervet, når de påpeger problemerne og udfordringerne i halen på Brexitaftalen.

På flere møder med fiskeriminister Rasmus Prehn har vi påpeget vores bekymringer for fiskeriets overlevelsesmuligheder, for de afledte jobs af fiskeriet, vores havne og deres muligheder for indtægter, når der må fanges 25 procent færre fisk i britisk farvand. Aftalen skal genforhandles om fem år, men det er ikke gode vilkår, hvis der skal investeres. Det kan også betyde, at rekrutteringen til jobs i fiskeriet og til industrien bliver sværere fordi, fremtiden for fiskeriet er usikker.

Ministeren lytter på møder til fiskeriforeningerne, industrien og de fiskeriafhængige kommuner. Budskabet er:

-at Regering og Folketing som lovet holder hånden under fiskeriet

– at der kommer en kompensation til de fiskere, som skal afgive fisk for at få Brexitaftalen på plads til glæde for de mange uden for fiskeribranchen.

-at få andel i EU-Brexit-reserven til afbødning af konsekvenser for fiskeriet efter Brexitaftalen.

-at arbejde for nuværende rettigheder på kvoter og rettigheder i Norsk farvand.

-at bede banker og kreditorer om samfundssind i en omstillingstid.

-at være opmærksom på muligheder og rammer for havnene og for fremtidens fiskeri.

Alt dette er til glæde for os alle.

Vi er nemlig afhængige af et stærkt fiskeri – også efter Brexit.

 

Fra fem fiskeriafhængige kommuner

Erik Flyvholm, V, Lemvig Kommune tlf. 2166 2502

Arne Boelt, A Hjørring Kommune tlf. 4122 3069

Ulla Vestergaard, A, Thisted Kommune tlf. 2429 2827

Hans Østergaard, V, Ringkøbing-Skjern Kommune tlf. 2262 1536

Birgit S Hansen, A, Frederikshavn Kommune tlf. 2916 3039

 

 

 

Med venlig hilsen
Birgit S. Hansen
Borgmester
📞98455001
📞29163039
Mail: bihn@frederikshavn.dk