Minkavl – af Bjarne Laustsen (S)

Af Bjarne Laustsen (S)

Medlem af Fødevareudvalget

Socialdemokratiet kommer ikke til at lægge stemmer til SF’s forslag om et forbud mod minkavl i Danmark i min tid som socialdemokrat. I Danmark har vi en lang række dygtige producenter af alt mellem himmel og jord. Det er det, vi kalder produktions Danmark. Jeg er oprigtigt stolt af, at vi har så mange initiativrige og dygtige producenter – herunder også minkavlere. Sagen er den, at man kun producerer det, som kan afsættes herhjemme eller ude på verdensmarkedet. Vores produktion er brugerdrevet – man producerer de varer, som kunderne vil købe.

 

Dette er dog ikke første gang, at flere af Folketingets partier har forsøgt at udfase pelsdyrproduktion i Danmark. Sidst det skete var et forbud mod hold af ræve I Danmark. Her undlod Socialdemokratiet som det eneste parti at stemme for et forbud, fordi jeg godt var klar over, at det næste ville være, at man ville komme og kræve et forbud mod minkavl.

 

Jeg synes det er usmageligt at SF og andre partier nu forsøger at udnytte coronaen, og situationen omkring at flere minkfarme er ramt af den, til at kræve et forbud. Mit synspunkt er tværtimod, at vi skal hjælpe en branche, der er i knæ fordi den ligesom en lang række andre danske eksportbrancher er kommet i klemme på grund af coronaen. Jeg føler med de avlere og deres familie, som bliver angrebet, fordi mennesker har smittet mink. Det er ikke minkene, der har smittet menneskene. Derfor vil det også være forkert, at støtte et forbud mod minkavl i Danmark.

 

Det er rigtigt, at vi skal sørge for, er at vi har en ordentlig dyrevelfærd, og at vores produktioner er miljørigtige og bæredygtige. Jeg er helt med på, at der for eksempel findes folk, der kun vil spise økologiske produkter – ja, selv Veganerpartier er nu opstillingsberettigede. Det har jeg stor respekt for. At folk træffer et valg om hvad de vil spise og forbruge. Men uanset hvilken produktionsform man vælger til fremskafning fødevarer og beklædning, er der miljø- og klimamæssige omkostninger. Jeg har stor tillid til at forbrugerne selv er i stand til at træffe det valg.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Bjarne Laustsen

MF

 

 

 

Formand for Beskæftigelsesudvalget

Medlem af

Klima- Energi- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Fødevareudvalget

 

Medlem af Folketinget (S)

Christiansborg

1240 København K

 

Tlf.   +45 3337 5500

Dir.   +45 3337 4041

Bjarne.Laustsen@ft.dk

 

www.ft.dk