Indlæg af June Menne: 215 unge er praktik- og lærepladssøgende

Ved spidskandidatsdebatten ved den nyligt afsluttede demokratifestival i Frederikshavn blev det gentagne gange sagt, at der er manglede arbejdskraft, bl.a. praktikanter og lærlinge.
Desværre hænger det ikke sammen med fakta.

Fakta er, at der i Frederikshavn kommune 2017 er 215 praktikanter og lærlinge, som er praktik- og lærepladssøgende. Blandt dem er der en del, der er i gang med 2. og 3. uddannelse, ganske enkelt fordi de ikke kan få praktik- og lærlingepladser til at færdiggøre deres uddannelser. Det er altså ikke praktikanter og lærlinge, som er en mangelvare, men derimod pladsen til dem.

På lange rækker står de med deres værktøjskasser, klar til deres tid på arbejdsmarkedet, men i stedet for værktøj i kasserne, er det afmagt, frustration og modløshed, som fylder kasserne. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Vi må arbejde for at fremtidssikre vores arbejdskraft.

Desværre bliver der ingen hjælp fra regeringens side, som varsler trecifrede millionbesparelser på erhvervsskolerne i deres finanslovudspil. Frederikshavn kommune ligger altså nr. 86 ud af 98 kommuner, så på det område er der desværre ingen udsigt til flere praktik- og lærlingepladser.

Erhvervslivet bør i højere grad påtage sig et større ansvar og tage flere praktikanter og lærlinge til sig, og på den måde også støtte op om vores erhvervsfaglige uddannelser. Det betaler sig at investere i vores ungdom, frem for billige kortsigtede ansættelser.

Det kommunen kan gøre er altid at bruge arbejdsklausuler/ uddannelseklausuler, hvilket skal gælde indenfor alle brancher, ligeledes også når der indgås driftsoverenskomster med selvejende institutioner. Ud over krav om dokumentation skal der laves stikprøvekontrol, ellers kan det ende med ren symbolpolitik i stedet for hensigten, nemlig at undgå social dumping for vores skattekroner, og på den måde fremtidssikre vores ungdom. Der bør desuden også bruges sanktionsredskaber (dagbøder), hvis klausulerne ikke bliver overholdt.

Sidst vil jeg lige nævne, at jeg synes nyhedsmedierne kører lidt for ensporede indlæg om praktikant- og lærlingemangel. Det er som om, de ikke forholder sig til, at der er over 12.440, der mangler praktik- og lærlingepladser. Helt ærligt, de fortjener lidt respekt, de bør have en bedre chance for at færdiggøre deres uddannelser.